Een thuisbatterij is op dit moment al rendabel met een dynamisch energiecontract. Wist u dat u de btw kan terugvragen op uw thuisbatterij? Denkt u er over na om uw eigen energie op te slaan en bent u benieuwd aan welke voorwaarden u moet voldoen? In deze blog leest u hoe dit in zijn werking gaat!

De combinatie met zonnepanelen

Indien u kiest voor zonnepanelen gecombineerd met een thuisbatterij ziet de btw er als volgt uit. Op uw zonnepanelen zit 0% btw. De 21% btw wordt alleen verrekend op uw thuisbatterij. Dit kunt u terugvragen bij de belastingdienst als u aan bepaalde voorwaarden voldoet. Een bijkomend voordeel wanneer u uw zonnepanelen combineert met een thuisbatterij is dat u bespaart op de arbeidskosten. Wij raden aan om de voorwaarden goed door te nemen voordat u een thuisbatterij aanschaft, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Voorwaarden voor btw teruggave thuisbatterij

Om btw terug te krijgen dient u aan een aantal voorwaarden te voldoen. U bent verplicht om te handelen op de energiemarkt. U koopt energie voor een gunstig tarief waarbij de batterij oplaadt en verkoopt dit later voor een hoger tarief en ontlaadt hierbij de batterij wanneer de vraag naar stroom hoger is. Dit kan alleen als u in bezit bent van een dynamisch energiecontract. De batterij die u aanschaft moet daarnaast de beschikking hebben over slimme software om te kunnen handelen. Om aan de btw voorwaarden te voldoen is het belangrijk dat uw factuur en dynamisch energiecontract op dezelfde naam staan. In het kort nog een keer de voorwaarden beschreven:

 • U beschikt over een dynamisch energiecontract;
 • uw dynamisch energiecontract en de factuur van de thuisbatterij staan op dezelfde naam;
 • de thuisbatterij dient te beschikken over slimme software om te kunnen handelen;
 • er dient energie gunstig ingekocht en duurder verkocht te worden;
 • de koper voldoet aan de btw test.

"btw teruggave thuisbatterij slim laden en ontladen"

Kleineondernemersregeling (KOR)

De kleinondernemersregeling (KOR) kunt u gebruiken als de omzet niet meer dan €20.000,- op jaarbasis is. Met handelen op de energiemarkt blijft u hier ruimschoots onder. Indien de btw op de thuisbatterij hoger is dan €2.495,- bent u verplicht €15,- per kWh opslag af te dragen tot 4 jaar na aankoop. Meer informatie over het terugvragen van de btw op de thuisbatterij vindt u op de website van de belastingdienst. In het kort de voorwaarden beschreven:

 • U dient een kopie van de factuur aan te leveren;
 • u dient een kopie van het dynamisch energiecontract aan te leveren;
 • er moet bekend zijn welke software gebruikt wordt voor het handelen.

Heeft u in het verleden zonnepanelen aangeschaft met de KOR? Dan moet uw dynamisch energiecontract en de factuur voor de thuisbatterij op naam van uw partner staan.

Hoe vraag ik mijn btw terug?

Voor nu is het proces om de btw terug te vragen voor uw thuisbatterij nog omslachtig. In de toekomst gaat de Belastingdienst een apart proces inrichten, zoals dit vroeger voor de zonnepanelen heeft bestaan. Indien u wenst om de btw teruggave niet zelf te doen, zijn er bedrijven die hier gespecialiseerd in zijn. Hieronder staat het stappenplan beschreven:

 1. U ontvangt van ons de factuur van de installatie;
 2. u heeft een dynamisch energiecontract of sluit dit af (factuur en contract staat op dezelfde naam);
 3. u meldt zich aan bij de Belastingdienst als startende ondernemer. Na het aanmelden moet je een btw-aangifte doen;
 4. u krijgt binnen 6 tot 8 maanden uw btw teruggestort op uw rekening.

Totaaloplossing voor verduurzaming

Bij EnerSolar bent u aan het juiste adres voor het verduurzamen van uw woning. Zo zijn wij gespecialiseerd in zonnepanelen, thuisbatterijen, laadpalen, airco's en dynamische energiecontracten. Zo heeft u alles op één plek, wel zo makkelijk!

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Onze adviseur, Lars, helpt u graag! Neem contact met ons op via 0318 757 888 of klik hier om een aanvraag te doen.

"Adviseur btw teruggave thuisbatterij"