Veel huiseigenaren vragen zich af in hoeverre een thuisbatterij op dit moment al rendabel is. Op dit moment kunnen huiseigenaren van zonnepanelen nog voor de volle 100 procent salderen. Is het dan wel rendabel om nu een thuisbatterij aan te schaffen? In deze blog leggen wij uit hoe: 

  • een thuisbatterij werkt;
  • de consument een thuisbatterij rendabel maakt;
  • je inkomsten genereert met een thuisbatterij en
  • hoe de toekomst eruit ziet op het gebied van zonne-energie.

De werking van een thuisbatterij

Een thuisbatterij slaat uw overtollige geproduceerde stroom op die u niet direct verbruikt. Zo kunt u overdag zonnestroom opladen om dit vervolgens in de avond, wanneer u meer apparaten verbruikt, kunt gebruiken. Veel thuisbatterijsystemen hebben slimme energiebeheerfuncties. Ze kunnen bijvoorbeeld verbonden zijn met het elektriciteitsnet en daardoor is er te anticiperen op gunstige tarieven. Hierdoor kan het systeem beslissen wanneer de thuisbatterij moet opladen of ontladen. Daarnaast kan een thuisbatterij fungeren als een noodstroomvoorziening, indien er sprake is van een stroomstoring. 

Een thuisbatterij in combinatie met een dynamisch energiecontract

Op dit moment is een thuisaccu vooral rendabel in combinatie met een dynamisch energiecontract door slim gebruik te maken van de fluctuaties in energieprijzen gedurende de dag. We behandelen de volgende methodes:

  • goedkopere energieopslag tijdens daluren;
  • energieopslag bij overaanbod van duurzame energie;
  • inkomsten genereren door te handelen op de energiemarkt en
  • optimalisatie van zelfvoorziening.

Goedkopere energieopslag tijdens daluren

Met een dynamisch energiecontract variëren de energieprijzen gedurende de dag, waarbij ze lager zijn tijdens daluren (als de vraag naar energie lager is). U kunt de thuisbatterij opladen tijdens de periodes wanneer de energie goedkoper is om dit vervolgens te gebruiken tijdens piekuren wanneer de energie duurder is.

Energieopslag bij overaanbod van duurzame energie

Eigenaren van zonnepanelen kunnen overtollige energie opslaan in de batterij. Als de zon overvloedig schijnt laadt u de batterij op om dit later te gebruiken als de vraag hoger is. Zo levert u niet terug aan het elektriciteitsnet tijdens negatieve tarieven en hoeft u geen terugleververgoeding te betalen.

"Productie en verbruik thuisbatterij"

Inkomsten genereren door te handelen op de energiemarkt

Een aantal dynamische energiecontracten stellen u in staat om overtollige energie terug te leveren aan het elektriciteitsnet wanneer de prijzen hoog zijn. U laadt energie op in uw batterij terwijl het aanbod hoog is voor een laag tarief, om dit vervolgens te verkopen als de vraag naar energie groot is voor een hoog tarief. Middels deze methode is het mogelijk om extra inkomsten te genereren.

Optimalisatie van zelfvoorziening

Met een batterij bent u minder afhankelijk van het elektriciteitsnet. U merkt niets van een overbelast netwerk aangezien u niet terug levert aan het elektriciteitsnet maar uw thuisbatterij oplaadt. Bij stroomstoringen heeft u daarnaast voldoende stroom om voor een korte periode uw noodzakelijke huishoudelijke apparaten te gebruiken.

De rentabiliteit van een batterij is afhankelijk van verschillende factoren. Lokale energieprijzen, eigen energieverbruik, het aanbod van duurzame energiebronnen en specifieke kenmerken van een dynamisch energiecontract zijn een aantal factoren die u van te voren grondig dient te analyseren voordat u investeert in een thuisbatterij.

De prijs van de thuisbatterij

Veel consumenten denken dat een thuisbatterij al snel €10.000,- kost. Dan is het een forse investering om uw huis te verduurzamen en is er sprake van een lange terugverdientijd. Wij installeren een Huawei 5K batterij al voor €3.500,-.

De toekomst van de thuisbatterij

De start van het afbouwen van de salderingsregeling is nog niet bekend. Zodra u niet meer volledig kan salderen wordt de batterij steeds lucratiever. Zo kunt u alle opgewekte zonne-energie zelf gebruiken in plaats van terugleveren aan het stroomnet, waar u binnenkort een lager percentage voor terugkrijgt. Het biedt daarnaast meerdere voordelen. U vergroot uw verbruik van zelf opgewekte zonne-energie, u wordt minder afhankelijk van uw energieleverancier en u blijft zonne-energie produceren ondanks netcongestie. 

Vragen of twijfels omtrent de batterij of wat dit in uw situatie kan opleveren? Neem dan contact met ons op! Onze adviseur, Lars, helpt u graag!
Neem contact met ons op via 0318 757 888 of klik hier om een aanvraag te doen.

"Adviseur Lars, EnerSolar thuisbatterij"