Zonnestroomsystemen worden ook wel photovoltaic (PV) systems genoemd. Dit is de Engelse benaming voor het proces dat licht omzet naar bruikbare stroom, waarvoor zonnepanelen en omvormers nodig zijn. De zonnecellen (PV-cellen) in de panelen gebruiken licht om elektrische spanning te maken. De omvormer zet de spanning om in wisselstroom van 230 volt ten behoeve van het elektriciteitsnet. Via het stopcontact of de meterkast wordt de stroom aangeleverd aan het net.

 

In dit (Engelstalige) filmpje wordt simpel uitgelegd hoe zonne-energie werkt.

 

Vermogen

Het vermogen van electronische apparaten wordt uitgedrukt in Watt. Omdat de stroomproductie van zonnepanelen afhangt van de hoeveelheid zonlicht wordt het vermogen in Watt-piek (Wp) aangegeven. Dit is het maximale vermogen van een paneel. De daadwerkelijke opbrengst van een paneel berekenen we aan de hand van de hellingshoek en orientatie van het paneel op uw dak en het gemiddeld aantal zonuren per jaar.             

                    

Onderhoud

Zonnepanelen hebben weinig onderhoud nodig. Door regen wordt het meeste vuil van de panelen gespoeld. Het is verstandig om de panelen een keer per jaar te controleren op prestatie en bevestiging. Jaarlijks schoonmaken kan nodig zijn als de panelen dichtbij een spoor, snelweg of fabrieken (met veel rook) staan opgesteld.

 

Kijk wat EnerSolar voor u kan betekenen. Ga naar onze Diensten of neem Contact op voor een vrijblijvend advies.