Afbouw salderingsregeling ietsje trager

Er is weer wat meer duidelijkheid gekomen over de afbouw van de salderingsregeling: Belangrijk voor wie zonnepanelen bezit of overweegt aan te schaffen. Daarom houden we u graag op de hoogte van het laatste nieuws.

Afbouw langzamer

In grote lijnen wisten we een paar maanden terug al wat er ging gebeuren: vanaf 2023 wordt de salderingsregeling stap voor stap afgebouwd, om uiteindelijk in 2031 helemaal te verdwijnen. De snelheid waarmee wordt afgebouwd, is echter iets lager geworden: in de oorspronkelijke plannen werd uitgegaan van een rechtlijnige afname van 11% per jaar, nu is dat echter bijgesteld naar 9% per jaar met een plotselinge afname van 28% in het laatste jaar.

Deze aanpassing van 11% afname per jaar vanaf 2023 naar 9% afname per jaar levert voordeel op voor wie nu zonnepanelen heeft of wie overweegt ze binnenkort aan te schaffen: u kunt nog een aantal jaren relatief veel van uw teruggeleverde stroom salderen.

Wat is de redelijke vergoeding voor teruggeleverde stroom?

Voor de stroom die wordt teruggeleverd aan het net moet uw energieleverancier u een ‘redelijke vergoeding’ betalen van tenminste 80% van uw kale stroomprijs. Dit schrijft de minister in zijn brief aan de Tweede Kamer. De kale stroomprijs verschilt per stroomaanbieder, maar lag volgens het CBS in 2019 gemiddeld op 7,8 cent. Dat betekent dat de redelijke vergoeding gemiddeld tenminste 80% van 7,8 cent = 6,24 cent per kWh zou zijn.

Duidelijke informatie

De nieuwe informatie van de minister verandert niet heel veel maar maakt het wel nòg iets duidelijker waar we staan. Met deze geleidelijke afbouw van de salderingsregeling is het gelukkig nog altijd heel voordelig om zonnepanelen te hebben, voor nu èn voor de afzienbare toekomst.

U kunt de nieuwe brief van minister Wiebes van 30 maart 2020 hier downloaden.