Een nieuwe ontwikkeling in 2023 is het vastgestelde prijsplafond door het kabinet. Bij Enersolar krijgen wij steeds vaker de vraag hoe het prijsplafond werkt als u zonnepanelen hebt. In deze blog leggen wij u uit wat de invloed van zonnepanelen is op het prijsplafond.

Wat houdt het prijsplafond in?

Het prijsplafond is een maatregel van het kabinet, die in deze tijd huishoudens verlichting moet bieden op de energierekening. Het prijsplafond is ingesteld op een energieverbruik van 2.900 kWh. Dit is het jaarverbruik voor een gemiddeld huishouden. Tot 2.900 kWh verbruik betaalt u €0,40 per kWh. Komt u boven dit verbruik, betaalt u het huidige tarief van uw energiecontract. Hieronder ziet u het verbruiksplafond per maand. Als u minder verbruikt dan het verbruiksplafond voor die maand, kunt u het overige meenemen als tegoed voor de volgende maand. Dit kan tot u uw jaarrekening krijgt, daarna begint u opnieuw zonder het tegoed van een maand daarvoor. De volledige regelgeving vindt u op de website van de rijksoverheid.

De werking van zonnepanelen

Een zonnepaneel bestaat uit meerdere zonnecellen. Het zonlicht dat op het zonnepaneel valt wordt door de zonnecellen geabsorbeerd. Op deze manier wekken zonnepanelen gelijkstroom op. Om de elektrische apparaten in uw huis te gebruiken, dient het gelijkstroom omgezet te worden in wisselstroom. Dit is de taak van de (micro)omvormer. De stroom die u opwekt gaat direct de apparaten in die u op dat moment gebruikt. Het overige opgewekte stroom wordt daarna teruggeleverd aan het stroomnet. De energie die u teruglevert wordt op jaarbasis verrekend met uw verbruik. Dit heet salderen.

Hoe werkt het prijsplafond met zonnepanelen?

Het prijsplafond is ook voor huishoudens met zonnepanelen. Het basisverbruik blijft hetzelfde, namelijk de 2.900 kWh. Voor de mensen met zonnepanelen geldt dat er eerst gesaldeerd wordt. De totaal geproduceerde energie wordt dus van het verbruik afgehaald. Het overige verbruik rekent u af tegen het tarief uit het prijsplafond totdat u de grens heeft bereikt. Met zonnepanelen schiet u dus een stuk minder snel door het maximumverbruik heen. 

Wat betekent het prijsplafond voor mijn verbruik in combinatie met zonnepanelen?

Om een beter beeld te krijgen ziet u hieronder een voorbeeld voor een huishouden met én zonder zonnepanelen. Hierbij gaan wij uit van een totaalverbruik van 4.800 kWh.

Het huishouden met zonnepanelen heeft 2.500 kWh geproduceerd. Het netto verbruik is hierdoor 2.300 kWh en zit onder het prijsplafond. U betaalt 2.300 x €0,40 = €920,-. Dit zijn de totale kosten die u kwijt bent.

Een huishouden zonder zonnepanelen ziet er als volgt uit. We gaan weer uit van een totaal jaarverbruik van 4.800 kWh. U betaalt tot het prijsplafond €0,40 per kWh. 2.900 x €0,40 = € 1.160,-. Het overige verbruik wordt verrekend tegen het huidige tarief uit uw contract, bijvoorbeeld  €0,80 per kWh. 1.900 x €0,80 = € 1.520,-. Dit is een totaalbedrag van €2.680,-.

Laat u adviseren door EnerSolar

Benieuwd welke zonnepanelen het beste passen bij uw situatie? Onze adviseur, Laurens, helpt u graag verder! Bel 0318 757 888 of klik hier om contact op te nemen.