De salderingsregeling voor zonnepanelen eigenaren is er nog tot en met 2024, maar wat verandert er precies daarna? Oorspronkelijk was het plan om vanaf 1 januari 2023 de salderingsregeling af te bouwen met 9 procent per jaar. Ondertussen heeft de regering ingestemd op een uitstelling van de afbouwregeling. Het voorstel is goedgekeurd door de Tweede Kamer en ligt nu bij de Eerste Kamer. In deze blog leggen wij u uit wat deze uitstelling inhoudt en wat het voor u gaat betekenen.

Wat is precies de salderingsregeling?

De salderingsregeling zorgt ervoor dat, als u meer energie produceert dan verbruikt, de overtollige energie wordt teruggeleverd aan het stroomnet. Aan het einde van het jaar wordt de energie die u heeft teruggeleverd aan het net ingehouden op de energierekening. Dit zorgt ervoor dat u altijd profijt heeft van zonnepanelen, zelfs als u meer produceert dan gebruikt.

De nieuwe afbouwregeling

Oorspronkelijk was het plan de regeling jaarlijks met 9 procent af te bouwen en vanaf 2031 de regeling af te schaffen. Door het uitstellen van de afbouw kan u tot en met 2024 nog steeds 100 procent van uw overtollige stroom salderen. Echter heeft dit als gevolg dat u vanaf  1 januari 2025 direct 36 procent minder mag salderen. Vanaf 2026 zal de afbouw weer met 9 procent dalen per jaar tot 2030. Na 2030 vervalt het salderen en krijgt u alleen nog een terugleververgoeding.

"Update salderingsregeling"

Welk effect heeft dit voor mij?

De aanpassing zal zorgen dat u tot en met 2024 meer kunt salderen dan eerst. Zo hebben wij een rekenvoorbeeld voor u gemaakt om het duidelijk te maken.

Rekenvoorbeeld

U verbruikt 3.000 kWh per jaar en u produceert 2.100 kWh. Per maand verschilt het hoeveel  uw zonnepanelen opleveren.

"Update salderingsregeling"

De salderingsregeling zorgt ervoor dat de energie die u in de zomermaanden meer produceert kunt wegstrepen tegenover de energie die u koopt in de maanden dat u minder produceert.

In 2024 kunt u nog 100 procent van de stroom wegstrepen tegen elkaar en betaalt u voor 900 kWh.

In 2027 kunt u 55 procent van de stroom wegstrepen tegen elkaar. Een makkelijke manier om dit te berekenen is om een opsomming te maken van alle stroom die u meer produceert dan verbruikt. In dit rekenvoorbeeld is dat 150 + 50 = 200. Hiervan kunt u 55 procent wegstrepen, in dit geval zal dat 110 kWh zijn. Daarna kunt u de energie die u tekort komt optellen en 110 kWh eraf halen. In dit rekenvoorbeeld betaalt u voor 550 + 550 – 110 = 990 kWh aan stroom in 2027. Ook heeft u hier 90 kWh meer geproduceerd en dat niet gesaldeerd kan worden. Deze 90 kWh levert u terug aan de energieleverancier waarvoor zij een vergoeding geven.

Vrees niet, zonnepanelen blijven voordelig!

Het blijft voordelig om zonnepanelen te hebben, want alle stroom die u zelf opwekt hoeft u niet te kopen van de energieleverancier. Overigens geeft de energieleverancier een vergoeding voor de energie die u meer produceert dan verbruikt. Het is wel belangrijk dat u het stroomverbruik  van de dag gelijk probeert te houden met de stroomproductie. Hieronder staan enkele tips. De ontwikkelingen van thuisaccu’s zullen hierbij een rol spelen. Wij houden u natuurlijk op de hoogte van deze ontwikkelingen.

Tips!

Het is belangrijk om de stroomproductie gelijk te houden met het verbruik. Dit is zodat u minder stroom hoeft te kopen en terug te leveren. Tussen 12 uur en 4 uur ’s middags wekken zonnepanelen het meeste stroom op. In plaats van in de avond kunt u het beste tijdens deze middaguren een wasje draaien. Ook kunt u een keer de elektrische auto opladen in de middag of de vaatwasser aanzetten. Zet niet alles tegelijk aan, maar verspreid het over de middaguren. Deze tip is voornamelijk voor de zomermaanden. In de wintermaanden zijn de pieken lager en dus zal het minder effect hebben.

Heeft u toch nog twijfels over wat de afbouw van de salderingsregeling voor effect heeft op u? Onze adviseur, Laurens helpt u graag! Bel 0318 757 888 of klik hier om contact op te nemen.