We krijgen steeds vaker de vraag of een thuisaccu van Enersolar een juiste toevoeging is aan een bestaand of nieuw zonnestroomsysteem. Dit is niet te beantwoorden met een eenvoudige ja of nee. In deze blog leggen wij u uit welke zaken duidelijk moeten zijn, zodat u een juiste keuze maakt. De volgende vragen komen aan bod: 

  • Wanneer verbruik ik stroom?
  • Wat houdt de afbouw van de salderingsregeling in?
  • Is mijn huidige / toekomstige zonnestroomsysteem klaar voor een thuisaccu?
  • Welke thuisaccu’s zijn beschikbaar?
  • Wat kost een thuisaccu?

Uw verbruik

Heeft u de beschikking over een slimme meter? Dan kunt u eenvoudig het verschil inzien tussen uw normaal -en daltarief. Over het algemeen is het normaal tarief van toepassing van maandag t/m vrijdag tussen 07:00 en 21:00. Let op: deze tijdstippen worden vastgesteld door uw netbeheerder en zijn niet overal hetzelfde.
Deze eenvoudige eerste stap geeft al enigszins een beeld van uw verbruik. Wilt u het stroomverbruik verder specificeren? Kijk dan in het online portaal van uw energieleverancier. Beschikt u over een slimme meter? Dan is het mogelijk om uw verbruik per maand, dag en / of uur uit te lezen.

Verbruikt u veel stroom na zonsondergang? Dan is een thuisaccu iets voor u.  

Afbouw salderingsregeling

Zonnepanelen van Enersolar wekken overdag veel stroom op. Deze duurzaam opgewekte stroom kan u vervolgens direct verbruiken als u bijvoorbeeld de was draait of elektrisch kookt. Wekken uw zonnepanelen meer op dan u verbruikt dan wordt teveel opgewekte stroom terug geleverd aan het elektriciteitsnet. Tot en met 2023 mag u deze terug geleverde stroom salderen met de stroom die u onttrekt aan het elektriciteitsnet. Feitelijk streept u de terug geleverde stroom 1 op 1 weg tegen de stroom die u aan het elektriciteitsnet onttrekt.

De enige beperking van salderen is de zogeheten salderingsgrens. Salderen is namelijk mogelijk tot en met deze salderingsgrens. Deze variabele grens is gelijk aan het aantal kWh dat u jaarlijks onttrekt aan het elektriciteitsnet. Boven deze salderingsgrens ontvangt u nu enkel de kale stroom prijs. Na 2024 wordt de salderingsregeling jaarlijks afgebouwd. Het bedrag dat u tot de salderingsgrens ontvangt, neemt dan jaarlijks af. Tot u over 10 jaar over alle terug geleverde stroom alleen de kale stroomprijs ontvangt. Hiermee vervalt de salderingsgrens.

Levert u veel zonnestroom terug aan het elektriciteitsnet en verbruikt u deze op een later moment? Dan wordt een thuisaccu na 2023 jaarlijks meer de moeite waard.

"Een grafiek om thuisaccu inzichtelijk te maken"

Mijn zonnestroomsysteem

Heeft u een zonnestroomsysteem van Enersolar? En heeft u deze aangeschaft na januari 2021? Dan kunnen wij makkelijk een thuisaccu aansluiten. Ons huidige assortiment is namelijk klaar voor de toekomst. ENPHASE, HUAWEI en SOLAREDGE bieden allen de mogelijkheid om op een later moment thuisaccu’s aan te sluiten. Uiteraard is dit nu ook al mogelijk!

Heeft u een nieuw Enersolar zonnestroomsysteem? Geïnstalleerd na januari 2021? Dan kunnen wij zeker een thuisaccu toevoegen aan uw huidige of nog te installeren systeem.

Thuisaccu's beschikbaar

De ontwikkeling van thuisaccu’s gaat de laatste jaren enorm snel. In verschillende landen ontkom je niet meer aan de aanschaf van een thuisaccu. Hier is het namelijk al niet meer mogelijk te salderen.  

De huidige thuisaccu’s maken het mogelijk om op zonnige dagen al zelfvoorzienend te zijn. En minder afhankelijk van het elektriciteitsnet. Er blijven uiteraard momenten waarop je niet ontkomt aan het onttrekken en terug leveren aan het energienet.

 

Ik wil graag een thuisaccu kopen!

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van een thuisaccu van Enersolar en hoe wij deze aansluiten? Doe dan hier een aanvraag! Wij komen graag bij u langs om de mogelijkheden te bespreken.