Steeds meer mensen zijn benieuwd naar de mogelijkheden voor een thuisaccu. In deze blog leggen we uit wat een thuisaccu precies is en waarom dit in de toekomst steeds interessanter zal worden voor zonnepaneleneigenaren.

Wat is een thuisaccu?
Een thuisaccu is een batterij met een grote capaciteit, waar de opgewekte energie van zonnepanelen in opgeslagen kan worden. De batterij kan een woning enkele uren tot zelfs dagen van energie voorzien.

Een voordeel van een thuisaccu is dat je minder afhankelijk bent van het elektriciteitsnet. Opgewekte stroom wordt overdag opgeslagen en 's avonds en 's nachts gebruikt. In Nederland is het bijna niet mogelijk om helemaal onafhankelijk te worden van het energienet in verband met het aantal zonuren. In de winter schijnt de zon onvoldoende om de thuisaccu volledig te benutten. 

thuisaccu kopen

Is het kopen van een thuisaccu interessant?

Een thuisaccu is op dit moment al interessant voor locaties waar geen vaste elektriciteitsaansluiting beschikbaar is. Er is verder nog niet veel vraag naar thuisaccu’s door de relatief hoge kosten en de huidige salderingsregeling. Hoewel het aantal huishoudens met een thuisaccu nog klein is, zal een thuisaccu in de komende jaren snel goedkoper en populairder worden. 

- Kosten thuisaccu
Op dit moment zijn de kosten voor een thuisaccu relatief hoog. U moet rekening houden met een prijs van ongeveer €750,- per kW wat u wilt opslaan in een accu. Dit is uiteraard een indicatie waarin de bijzonderheden van de installatie niet zijn meegenomen.

Echter zijn er wel een aantal factoren die de terugverdientijd van een thuisaccu verkorten:  

  • Stijgende energieprijzen
  • Dalende prijzen van de batterijen
  • Mogelijk afschaffen van de salderingsregeling voor zonnepanelenbezitters

- Salderingsregeling
Op dit moment kunt u de stroom van uw zonnepanelen terugleveren aan het net. Al uw opgewekte zonnestroom wordt verrekend met de stroom die u verbruikt van het net. Echter wordt de salderingsregeling mogelijk afgeschaft voor zonnepanelenbezitters. Dit zorgt ervoor dat het interessanter wordt om uw eigen energie op te slaan. Een batterij slaat dan de energie op die niet direct gebruikt wordt, waardoor u deze op een later moment kan gebruiken zonder dat u daarvoor moet betalen.

Ik wil graag een thuisaccu kopen!
Bij EnerSolar kunt u terecht voor het kopen van een thuisaccu. Zo kunt u naast het plaatsen van uw zonnepanelen direct ook een thuisaccu laten installeren. Benieuwd of het interessant is voor uw situatie? Vul hier uw gegevens in en dan nemen wij contact met u op!