Omvormer van zonnepanelen valt steeds vaker uit of wordt begrensd, onthult Radar in een recente aflevering. Maar hoe kan dit?

Steeds meer mensen in Nederland installeren zonnepanelen. Deze zonnepanelen zijn aangesloten op een omvormer. Een omvormer zorgt voor de werking van zonnepanelen. Als het dan toch uitvalt, verliezen de panelen hun vermogen. Kort gezegd: hoe meer mensen ze (laten) installeren, hoe meer stroom het elektriciteitsnet moet gaan dragen. Nederland is hier niet op voorbereid waardoor het net overlast raakt en de omvormers kunnen uitvallen.

Betekent dat dus dat hoe meer mensen in de buurt zonnepanelen hebben hoe eerder ik kans heb op uitval van de omvormer?

Nee. In wijken zijn stroomkasten te vinden. De huizen in de wijken zijn verbonden aan de stroomkast door middel van een kabel. Deze kabel voorziet stroom aan de huizen. Als u dichter bij het einde van de kabel zit,  is de kans groter dat je omvormer uitvalt.

Kunt u weten wanneer uw omvormer uitvalt?

Nee, dat kunt u niet weten. U weet namelijk niet op welke plek van de stroomkabel uw huis zich bevindt. Dus het kan maar zo zijn dat uw buren last hebben van de uitval en u zelf niet.

Zonnepanelen tóch een goede investering!

Het investeren in zonnepanelen blijft een goede keuze. Netwerkbeheer Nederland zegt ook: “Laat het enthousiasme voor zonnepanelen niet varen”. De panelen werken mee aan een beter klimaat en als u ze slim laat installeren kunt u er uw voordeel uit blijven halen!

EnerSolar helpt u daar graag bij. Onze adviseurs kunnen u helpen om ze slim aan te leggen.

6 handige tips om zonnepanelen slim aan te leggen

Hieronder vindt u wat handige tips:

  • Zorg dat uw installatie klopt; dat o.a. uw kabel naar de meterkast dik genoeg is
  • Met een slim voorbereid systeem kunt u acteren op hoge netspanning. Dat betekent minder opwekken, maar ook minder risico.
  • Gebruik stroom op momenten dat de spanning hoog is. Door bijvoorbeeld de wasmachine aan te doen, of uw auto op te laden op dat tijdstip.
  • Zorg dat de installatie voorbereid is op de toekomst. Laat u goed adviseren!
  • Houd zelf de controle in de hand van uw investering.
    Volgens Netbeheer Nederland kan het nog wel 10 jaar kan duren voordat de netproblemen in Nederland opgelost zijn. Ga daar niet op wachten. Wanneer u geld gaat investeren in zonnepanelen zorgt u dat u zelf controle neemt en uw opbrengst in balans blijft.
  • Zorg dat u op de hoogte blijft hoe uw zonnepanelen voor u goed blijven werken.

Vragen of twijfels over? Neem contact met ons op! Onze adviseur, Lars, helpt u graag!
Neem contact met ons op via 0318 757 888 of klik hier om een aanvraag te doen.

"Lars van de Haar, adviseur in zonnepanelen van EnerSolar legt uit hoe een omvormer uitvalt"