Overdimensioneren, hoe werkt dat eigenlijk? Wij krijgen steeds vaker de vraag waarom de omvormer minder vermogen heeft dan het totaal vermogen van de zonnepanelen. Verliezen we dan niet veel opgewekte energie? In deze blog leggen wij u uit waarom het verstandig is om een omvormer te kiezen met minder vermogen dan het totaal vermogen van uw zonnepanelen!
De werking van een omvormer
Voordat het overdimensioneren aan bod komt leggen we in het kort uit hoe een omvormer werkt en wat de functie van een omvormer is. Een omvormer zet de opgewekte zonne-energie (gelijkspanning) om naar stroom die bruikbaar is in uw woning (wisselspanning). Om de spanning om te zetten moet de omvormer geactiveerd worden. Hiervoor is een minimale opstartspanning nodig. Bij een omvormer met een hoger vermogen is er meer opstartspanning nodig dan bij een omvormer met een lager vermogen. Dit houdt in dat de omvormer met een hoger vermogen later opstart en eerder uitgaat. Hierdoor wekt uw zonnesysteem minder energie op als er minder licht valt op uw zonnepanelen.
Hoe werkt overdimensioneren?
Bij overdimensioneren kiest EnerSolar ervoor om een omvormer te plaatsen die minder vermogen heeft dan het totaal vermogen van de zonnepanelen. Een kleinere omvormer start namelijk eerder op en werkt langer door. De zonnepanelen wekken op een gehele dag meer energie op dan bij een grotere omvormer. Op hele zonnige dagen is het mogelijk dat het maximale vermogen van de omvormer bereikt wordt. De overige zonne-energie wordt afgetopt en loopt u in principe zonne-energie mis. Op basis van het klimaat in Nederland hanteert EnerSolar de 80% regeling. 20% wordt overgedimensioneerd waardoor uw omvormer maar 80% van het totale capaciteit van de zonnepanelen aan kan.
Wordt het maximale vermogen van mijn zonnepanelen wel eens bereikt?
Zonnepanelen behalen nauwelijks hun maximale vermogen. De ideale omstandigheden waarbij zonnepanelen het maximale vermogen halen is als de zon loodrecht instraalt en het paneeltemperatuur 25 graden Celsius is. 100% vermogen wordt wel eens behaald, maar niet veel. De kans op maximale vermogen komt voor in de maanden mei, juni en juli tussen 12.00 en 14.00 uur. Vanwege het Nederlandse klimaat produceert een kleinere omvormer op jaarbasis dus meer kWh ten opzichte van een grotere omvormer.
Het effect van overdimensioneren op het salderen
De salderingsregeling is aan het afbouwen. Vanaf 2031 kunt u niet meer salderen en krijgt u alleen een terugleververgoeding voor het stroom dat u teruglevert aan het net. Aangezien de omvormer met overdimensioneren eerder opstart en later uit gaat verdeeld u de opbrengst meer over de gehele dag in plaats van een piekmoment in de middag. Dit zorgt ervoor dat uw apparaten in huis langer gebruik maken van de opgewekte zonne-energie waardoor u minder teruglevert aan het stroomnet!
De voordelen van overdimensioneren op een rij
Het overdimensioneren van uw zonnesysteem kent meerdere voordelen. De voordelen van een kleinere omvormer op een rij:
- De omvormer is langer actief gedurende de dag
- Op jaarbasis leveren de extra uren per dag meer kWh op dan dat een grotere omvormer op jaarbasis oplevert.
- Een omvormer werkt graag efficiënt
- Een omvormer werkt graag rondom het maximum dat het aankan. Het maximum wordt eerder bereikt door een kleine omvormer waardoor u efficiënter stroom opwekt. Daarnaast kunt u de stroom beter over de dag verdelen.
- U bent goedkoper uit
- Een kleinere omvormer is vaak een stuk goedkoper dan een grotere omvormer. U bespaart dus bij de aanschaf van de omvormer om vervolgens te besparen op het kWh per jaar.
- De degradatie van zonnepanelen
- Elk jaar produceren zonnepanelen minder zonne-energie. Bij overdimensioneren betekent dit dat u elk jaar minder energie aftopt (bij de ideale weersomstandigheden) aangezien de capaciteit van de omvormer hetzelfde blijft. Overdimensioneren zorgt ervoor dat uw systeem efficiënt blijft werken op langer termijn.
Laat u adviseren door EnerSolar!
Heeft u nog vragen omtrent omvormers, zonnepanelen en overdimensioneren? Onze adviseur, Thomas, helpt u graag verder!
Neem contact met ons op via 0318 757 888 of klik hier om een aanvraag te doen.