Investeren in tijden van financiële onzekerheid

De beurs stort in, de beurs krabbelt weer op.. In deze woelige tijden is het niet gemakkelijk om te bepalen waar je geld het beste aan kan worden besteed. En met de record lage rente is het ook niet handig om het op de bank te laten staan. Zou investeren in zonnepanelen dan wel een goed idee zijn?

De aandelenmarkten gaan natuurlijk wel vaker op en neer, maar zo volatiel als recent is het al tijden niet meer geweest. De recessie die er zit aan te komen hakt er goed in, en het resultaat is dat veel beurskoersen hard onderuit zijn gegaan. Als u momenteel onzeker bent over wat te doen met uw geld, zou het dan een goed idee zijn om in zonnepanelen te investeren?

De voors en tegens

Laten we eerst wat aannames doen. Ten eerste: dat de aandelenmarkt voorlopig op een laag pitje blijft omdat de recessie de economie in de komende tijd veel schade toebrengt. Ten tweede: dat de Europese Centrale Bank de rente zo laag mogelijk houdt om toch nog geld in de economie te krijgen, waardoor geld op de bank zo goed als niks oplevert. Ten derde, dat staatsobligaties weinig soelaas bieden omdat landen zelf ook minder kredietwaardig worden vanwege de steun die ze aan hun bedrijven en burgers willen verlenen. En ten vierde: dat ook investeren in grondstoffen zoals olie niks oplevert omdat er gelijktijdig een prijsoorlog speelt tussen Rusland en Saoedi-Arabië die de olieprijzen de grond in heeft geboord.

In zo’n scenario ‘vluchten’ investeerders vaak in bepaalde producten die als ‘veilig’ worden bestempeld, zoals goud, of bepaalde valuta zoals de Zwitserse Frank. Maar in deze nieuwe wereld is het ook niet duidelijk of dat op termijn zo’n goed idee zal zijn. Daarom is wellicht een investering in zelf opgewekte energie een goed alternatief.

Zonnepanelen: wel doen?

Een investering in zonnepanelen is een relatief zekere investering: U weet dat u elektriciteit gaat gebruiken in de komende jaren. U weet ook dat een zonnepanelen installatie (mits goed aangelegd) vele jaren meegaat en weinig tot geen onderhoud nodig heeft. Wat we inmiddels ook weten, is dat de salderingsregeling voor zonnepanelen afgebouwd gaat worden, en hoe dat afbouwpad eruit ziet. De komende jaren kunt u nog naar hartelust salderen, maar daarna wordt het steeds belangrijker om stroomvraag en -aanbod in huis beter op elkaar af te stemmen. U weet dat er steeds meer ‘slimme’ producten op de markt komen die dat mogelijk maken.

Wat minder zeker is, maar wel zeer waarschijnlijk, is dat de stroomprijzen over de komende jaren zullen stijgen. De ineenstorting van olieprijzen leidt weliswaar tot lagere prijzen voor gas, wat voor veel van onze stroom de basis is, maar aan de andere kant worden stroomprijzen door zoveel andere factoren beïnvloed (o.a. emissierechten voor CO2) dat een stijgende stroomprijs voor de komende jaren toch de meest waarschijnlijke uitkomst is. Een andere waarschijnlijkheid is dat u in de komende jaren eerder méér dan minder stroom gaat gebruiken. Weliswaar worden veel apparaten steeds zuiniger in verbruik, maar de kans is groot dat u top termijn meer dingen elektrisch gaat doen, zoals koken, verwarmen, of auto rijden.

Zonnepanelen: niet doen?

De belangrijkste reden om juist níet nu in zonnepanelen te investeren, is dezelfde onzekerheid die de beurs en de algehele economie momenteel teistert. Is het niet beter om geld achter de hand te houden in plaats van het uit te geven? Het is zeker geen slecht idee om een bepaalde ‘buffer’ te bewaren voor onvoorziene uitgaven. Maar om met lede ogen aan te zien hoe het geld op de bank steeds minder waard wordt, is ook geen pretje. Met de prijzen van nu is het mogelijk om een hele mooie zonnepanelen installatie te laten plaatsen zonder dat u zich er blauw aan betaalt.

Zonnepanelen: zo ja, waarop letten?

Natuurlijk zullen wij van EnerSolar zonne-energie zeggen dat het juist nu een perfect moment is om in zonnepanelen te investeren, dat spreekt vanzelf. Maar we willen u daarbij wel wijzen op een aantal zaken om op te letten:

  1. Houd alvast rekening met de afbouw van de salderingsregeling. Denk aan een systeem dat vanzelf al niet teveel stroom gaat terugleveren aan het net. U kunt wellicht kiezen om eerst een relatief klein systeem te laten plaatsen (uitbreiden kan altijd nog), of als het kan, de panelen in een Oost-West configuratie te plaatsen. 
  2. Maak uw installatie alvast toekomstbestendig. Kies voor een systeem waaraan eventueel een batterij kan worden toegevoegd op een later moment. Denk wellicht alvast aan de mogelijkheid van een BackUp systeem voor het geval de stroom in het net uitvalt.
  3. Kies voor kwaliteit. Elke investering die op lange termijn moet renderen staat of valt met de betrouwbaarheid van de gekozen producten. U moet erop kunnen rekenen dat de installatie jaar in, jaar uit probleemloos blijft werken. De kans daarop is het grootst als u meteen kiest voor kwalitatief hoogstaande producten die op een vakkundige manier worden geïnstalleerd.

Bij al die onzekerheid is het in elk geval goed om te weten dat de zon sowieso blijft schijnen (misschien zelfs meer dan ooit)! Soms is een crisis juist de beste tijd om iets nieuws te doen: Onze adviseurs staan klaar om u vrijblijvend te informeren over de mogelijkheden.

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend advies aan