Nieuwe duurzaamheidslening in Veenendaal, Rhenen overweegt een hoger bedrag

VEENENDAAL/RHENEN Je huis energiezuiniger maken? In Veenendaal is daarvoor de duurzaamheidslening weer beschikbaar. Rhenen overweegt om het bedrag van die lening te verhogen naar 25.000 euro.

De duurzaamheidslening is een door de gemeente verstrekte lening waarbij een huizenbezitter tegen gunstige voorwaarden diverse energiebesparende maatregelen in en aan de woning kan doen. Denk aan isolatie of zonnepanelen. Goed voor de portemonnee en ook voor de gemeenten die energieneutraal willen worden.

Veenendalers kunnen een bedrag lenen van minimaal 2.500 euro tot maximaal 25.000 euro met zeer lage rente die vaststaat gedurende de looptijd van de lening. Voor de tweede helft van 2019 is weer een bedrag van in totaal 500.000 euro beschikbaar.

Rhenen denkt aan hoger bedrag

In Rhenen kunnen inwoners tot maximaal 10.000 euro lenen. De gemeente wil een aantal maatregelen nemen om Rhenenaren nog meer te bewegen om duurzamer te worden. Een van die plannen is om de duurzaamheidslening te verhogen. ,,We denken eraan om dat op te trekken naar een bedrag van bij voorbeeld 25.000 euro. Het loopt goed in Rhenen.” Met een hoger bedrag kunnen Rhenenaren ook meer ingrijpende duurzaamheidsinvesteringen betalen.

De aanvraag van de duurzaamheidslening gaat volgens het principe wie het eerst komt wie het eerst maalt. In Veenendaal kwamen in 2018 in de eerste drie maanden al zeventig aanvragen binnen, goed voor een totaalbedrag van een half miljoen. En daarmee was het budget al gelijk op. Daarom stelt het college van B en W nu voor in een memo aan de gemeenteraad om extra budget beschikbaar te stellen.

In Rhenen is er nog niet voorgekomen dat mensen die zo'n lening af wilden sluiten, teleurgesteld moesten worden.