Netcongestie, bezitters van zonnepanelen lopen steeds vaker tegen dit probleem aan. Netcongestie op het stroomnet werkt hetzelfde als een file op de snelweg. In deze blog leest u hoe dit ontstaat en hoe EnerSolar hier voor particulieren en bedrijven nu al slim mee omgaat. 

Hoe ontstaat netcongestie?

De netspanning op ons laagspanningsnet bedraagt 230V, om terug te kunnen leveren moet de spanning hoger zijn dan de actuele spanning op het laagspanningsnet. Dit betekent dat zonnepanelen 231V moeten afgeven om überhaupt terug te kunnen leveren. Wanneer meerdere zonnestroomsystemen terug leveren verhoogt de spanning op ons laagspanningsnet logischerwijze. Deze verhoogde spanning is niet problematisch tot 253V. Boven 253V kan schade ontstaan aan elektrische apparatuur en schakelt een zonnestroomsysteem zichzelf tijdelijk uit (gelukkig maar). Dit betekent dat bezitters van zonnepanelen stroom mislopen. Gelukkig heeft EnerSolar vandaag al mooie, toekomstgerichte oplossingen voor haar klanten. 

Aansluiten op 3 fase

Drie fasen kunt u vergelijken met drie rijbanen op de snelweg. Veel huishoudens hebben een één fase meterkast. Dit is één rijbaan. Als meerdere huishoudens terug leveren aan het stroomnet op fase één ontstaat er een file op 253V. Wij verdelen dit graag over drie rijbanen (fasen) om de spanning te verspreiden. Zo heeft u de minste kans op netcongestie en kunt u, in de meeste gevallen, gewoon terug leveren aan het stroomnet. Heeft u een één fase meterkast? Geen probleem! Wij kunnen dit samen met uw netbeheerder verzwaren voor het aansluiten van uw zonnestroomsysteem.

Energieopslag in een thuisbatterij

Met de opslag van energie in een thuisbatterij levert u niet terug aan het stroomnet maar slaat u de zelf opgewekte zonne-energie op in uw thuisbatterij. Zo bent u minder afhankelijk van het stroomnet en de prijsschommelingen van de energieleverancier. Gecombineerd met een dynamisch energiecontract is het zelfs mogelijk om uw energieleverancier te helpen door te laden op momenten dat het stroomnet vol is en te ontladen als het stroomnet weer voldoende ruimte heeft. Zo maakt u via het handelen op de energiemarkt zelfs extra winst. 

Dynamisch afschakelen

In sommige gevallen mogen bedrijven niet meer terug leveren aan het stroomnet. Indien een thuisbatterij voor u nog te ver weg is, en u dit liever in de nabije toekomst laat installeren, kunnen wij u een zonnestroomsysteem aanbieden waarbij u niet terug levert aan het stroomnet. Met dynamisch afschakelen blijft u uw geproduceerde zonne-energie direct verbruiken in de apparaten op kantoor die dat op het desbetreffende moment nodig hebben. Indien u meer produceert dan dat uw pand op dat moment verbruikt schakelen de micro-omvormers tijdelijk per (micro) omvormer uit. 

"Netcongestie, Dynamisch afschakelen Enphase"
Dynamisch afschakelen met Enphase
"Netcongestie, Dynamisch afschakelen Huawei"
Dynamisch afschakelen met Huawei

 

Benieuwd hoe u kunt omgaan met netcongestie? Of wilt u een passend advies gericht op uw persoonlijke situatie? Onze adviseur, Thomas, staat voor u klaar. Neem contact op via 0318 757 888 of klik hier om een aanvraag te doen.