Wist u dat het aantal zonuren in Nederland niet over gelijk is? In deze blog vertellen we u hoe het komt dat de maandopbrengst van zonnepanelen verschilt per dak. 

Deze factoren spelen mee!

De maandopbrengst van zonnepanelen is afhankelijk van een aantal factoren. De belangrijkste factoren zijn: 

Dakligging en hellingshoek

De meest ideale ligging van uw zonnepanelen is richting het zuiden met een hellingshoek van 36°. Echter is het ook heel interessant om de panelen oost-west te plaatsen. Door deze ligging krijgen de zonnepanelen de hele dag zon.

Vermogen

Hoe hoger het vermogen van uw zonnepanelen, hoe hoger uw maximale opbrengst kan zijn. Het maximale vermogen van zonnepanelen drukken we uit in Wattpiek (Wp). Het meest gangbare vermogen op dit moment is 340-400 Wp. Klik hier voor meer informatie over het Wp vermogen.

Locatie

Het jaarlijks aantal zonuren in Nederland is niet overal gelijk. Wie aan de kust woont heeft meer zonuren, dan iemand in oosten van Nederland. Hoe meer zonuren, hoe hoger de opbrengst van uw zonnepanelen. Een leuk weetje: ruim 60 procent van de stroom die we in Nederland opwekken met zonnepanelen komt van diffuus licht. Dat is indirect zonlicht, bijvoorbeeld bij bewolking. Dus ook met de typisch Nederlandse wolkenvelden kunnen we genoeg zonne-energie opwekken.

Het klimaat

Een andere belangrijke factor is het klimaat. Zonuren, schaduw en temperatuur zijn van invloed op de prestaties van jouw zonnepanelen. U verwacht het misschien niet, maar de zon middenin een hete zomer geeft uw zonnepanelen niet de hoogste opbrengst.

Wat is het ideale weer?

De maandopbrengst van zonnepanelen hangt vooral af van de stand van de zon. Een zonnig uur tussen 13.00 uur en 14.00 uur in februari, levert minder op dan een uur zonlicht op hetzelfde tijdstip in mei. De zon staat in mei hoger dan in februari en dat zorgt voor een betere lichtinval.

Veel mensen denken dat de opbrengst van zonnepanelen bij warm weer het hoogste is. Maar warmte heeft geen positief effect. Bij hogere temperaturen neemt de opbrengst van zonnepanelen zelfs iets af. Dat komt omdat de elektrische geleiding in de zonnecellen beter verloopt bij kou. Voor iedere tien graden temperatuurstijging daalt de stroomopbrengst met ongeveer vijf procent.

In deze maand haal je de hoogste opbrengst

De opbrengst van zonnepanelen per maand in de maand mei is gemiddeld het hoogste, gevolgd door juni en juli. In deze periode is het aantal dagelijkse zonuren het hoogst. De maand mei scoort vaak iets beter dan juni en juli, omdat de gemiddelde temperaturen dan minder hoog zijn.

Verdeling opbrengst zonnepanelen per maand

November, december en januari zijn de maanden met de minste opbrengst. Hieronder ziet u de grafiek met de gemiddelde opbrengst van uw zonnepanelen per maand.

Opbrengst zonnepanelen per maand

Opbrengst per maand.PNG

Benieuwd hoeveel energie u kunt opwekken met zonnepanelen?

Wees klaar voor het voorjaar! We brengen uw verwachte opbrengsten graag in kaart! Zowel de opbrengsten van uw zonnepanelen bij warm weer als bij kouder weer. Neem contact met ons op via 0318 757 888 of stel uw vraag hier