De salderingsregeling voor zonnepanelen eigenaren is er nog tot 2023, maar wat verandert er precies daarna? We leggen het uit in deze blog!
Saldering en zonnepanelen: wat is precies de salderingsregeling?
Bij salderen wordt de opgewekte energie uit zonnepanelen en het energieverbruik in totaal op jaarbasis met elkaar verrekend. Heeft u meer energie opgewekt dan dat u nodig heeft? Dan ontvangt u dus een terugleververgoeding. Deze kan per energieleverancier verschillen. Het voordeel van salderen ten opzichte van stroom los inkopen en verkopen is dat er slechts energiebelasting (en voor particulieren ook BTW) betaald hoeft te worden over het netto aantal afgenomen kWh.
Salderingsregel na 2023
Er zijn plannen om de salderingsregeling voor zonnepanelen eigenaren af te bouwen (let op: dit is nog een voorstel en kan dus nog veranderen). Op dit moment valt nog 100% van de stroom die u terug levert, onder de salderingsregeling. Vanaf 2023 neemt dat percentage elk jaar af, om uiteindelijk op 0 te eindigen in 2031.
Laatste update afbouw salderingsregeling
Op de website van Rijksoverheid is het introductiedossier gepubliceerd. Hierin adviseren de ambtenaren op het ministerie van Economische Zaken en Klimaat de startdatum voor de afbouw tot 1 januari 2024 uit te stellen.
Rekenvoorbeeld afbouw salderingsregeling
Hoe ziet dit er precies uit? In onderstaande tabel geven we een voorbeeld. We gaan hierbij uit van een huishouden met een jaarlijks energieverbruik van 3.500 kWh per jaar. De zonnepanelen op het dak leveren precies hetzelfde op: ook 3.500 kWh per jaar. Daarmee komt dit huishouden, dankzij de salderingsregeling, uit op 0, althans: voor de stroom betalen ze uiteindelijk niks. Ze zijn de vaste leverings- en netbeheerskosten nog wel een bedrag verschuldigd. Daarnaast krijgen ze de ‘vermindering energiebelasting’ nog terug. In dit voorbeeld kijken we alleen naar de stroomkosten en gaan we uit van een prijs van €0,31/kWh.
In bovenstaande tabel kunt u zien dat de opbrengst van zonnepanelen de aankomende jaren uit 3 delen bestaat:
1. Eigen verbruik
Dit is de opbrengst die meteen in huis wordt gebruikt. Hier wordt de volle stroomprijs voor gerekend, want deze hoeft niet te worden aangekocht.
2. Opbrengst salderen
Dit is de opbrengst van het percentage wat er gesaldeerd mag worden en waar u dus het volle bedrag (€0,31/kWh) voor terugkrijgt: 2500 kWh x percentage salderen x 31 cent.
3. Opbrengst niet-salderen
Dit is de opbrengst van het percentage wat niet gesaldeerd wordt en waar u alleen de ‘redelijke vergoeding’ voor terugkrijgt (tussen de 4 en 12 cent). In dit voorbeeld gaan we uit van 7 cent/kWh = 2500 kWh x percentage niet-salderen x 7 cent.
Zonnepanelen blijven interessant!
In het voorbeeld kunnen we zien dat zonnepanelen nog steeds een goede financiële opbrengst kunnen geven, ondanks de afbouw van de salderingsregeling. Wel wordt het belangrijk om meer zelfvoorzienend te zijn. Dit betekent dat u zoveel mogelijk stroom verbruikt op het moment dat uw zonnepanelen ook stroom opwekken. Dit kan bijvoorbeeld door overdag een wasje te draaien of uw elektrische auto op te laden. De opgewekte stroom wordt dan direct benut.
U kunt nog sowieso dit jaar profiteren van de salderingsregeling. Hierdoor bespaart u dus meer geld op uw energierekening! Onze adviseurs bij EnerSolar adviseren u graag over het beste systeem voor uw dak.