De afbouw van de salderingsregeling houdt veel consumenten bezig. EnerSolar merkt dat consumenten hierdoor langer wachten om te investeren in zonnepanelen. De behandeling van het wetvoorstel van minister Jetten om de salderingsregeling voor zonnepanelen af te bouwen gaat door in de Eerste Kamer. Het lijkt daarentegen onwaarschijnlijk dat de start van de afbouw op 1 januari 2025 haalbaar is.

In dit artikel

  • Leggen wij uit wat de salderingsregeling inhoudt;
  • bespreken wij wat er in 2023 heeft plaatsgevonden binnen de Kamers:
  • geven wij aan waarom de startdatum voor het afbouwen van de salderingsregeling niet haalbaar is en
  • leest u waarom het juist goed is om nu te investeren in zonnepanelen.

Het huidige plan voor de afbouw van de salderingsregeling

Het plan voor de afbouw van de salderingsregeling is als volgt: tot 2025 kunt u stroom dat je teruglevert aan het stroomnet één-op-één wegstrepen tegen stroom dat u inkoopt op momenten dat u niet kan profiteren van zonne-energie. Vanaf 2025 bouwt dit jaarlijks af om vervolgens vanaf 2031 alleen nog een terugleververgoeding te krijgen. De kans is zeer aannemelijk dat de afbouw van de salderingsregeling een jaar later start, in 2026. Dit betekent dat u nóg een jaar volledig kan salderen.

Stand van zaken Eerste en Tweede Kamer

De Tweede kamer heeft in februari ingestemd met het wetsvoorstel om de salderingsregeling af te bouwen. Sindsdien ligt het wetsvoorstel bij de Eerste Kamer. De voortgang in de Eerste Kamer is echter traag verlopen. Dit komt mede door nieuwe verkiezingen, waardoor er een geheel nieuwe verdeling heeft plaatsgevonden. Minister Jetten heeft de eerste vragen van de senatoren beantwoord, maar eind september zijn er aanvullende vragen gesteld.

Vertraging in de Kamer

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft afgelopen juni gewaarschuwd dat er 16 maanden nodig zijn om het wetsvoorstel te implementeren. Om de huidige startdatum van 1 januari 2025 te halen had de implementatie eind september moeten beginnen. Het lijkt daarom zeer waarschijnlijk dat de afbouw niet op de geplande datum zal starten. 

Verdien uw zonnepanelen terug voordat de salderingsregeling is geëindigd!

Kiest u nu voor zonnepanelen dan kunt u hoogstwaarschijnlijk nog twee jaar volledig salderen. Dit verkort uw terugverdientijd. Zelfs als de huidige salderingsregeling start in 2025 heeft u uw zonnepanelen terugverdiend voordat de salderingsregeling is geëindigd. Vanaf dan is het de zaak om uw verbruik over een dag slim in te delen. Waarbij zo veel mogelijk geproduceerd stroom direct de huishoudelijke apparaten in gaat en u zo weinig mogelijk teruglevert aan het stroomnet.

Vragen of twijfels omtrent de afbouw van de salderingsregeling? Neem contact met ons op! Onze adviseur, Laurens, helpt u graag!
Neem contact met ons op via 0318 757 888 of klik hier om een aanvraag te doen.

"Afbouw van de salderingsregeling, adviseur Laurens"