Hoger rendement door schoonmaken zonnepanelen

Het is aan te raden om je zonnepanelen jaarlijks schoon te maken. Schijnt de zon en is er geen wolkje aan de lucht, dan ga je ervan uit dat jouw zonnepanelen volop zonne-energie opwekken. Echter kunnen zonnepanelen behoorlijk vuil worden door vogelpoep, roet van uitlaatgassen of zand. Zijn de panelen vuil, dan produceren ze minder zonne-energie (tot 3% per jaar) dan dat ze zouden doen als ze goed schoon zijn. Daarom is het goed om af en toe te controleren of de panelen schoon zijn en ze in ieder geval jaarlijks te reinigen. Als u de zonnepanelen zelf reinigt, let dan wel op de volgende zaken:

  • Maak zonnepanelen niet schoon met een bijtend schoonmaakmiddel en een schuursponsje, omdat het glas en de antireflectie coating beschadigt kunnen raken. Gebruik liever een speciaal reinigingsmiddel voor zonnepanelen.

  • Ontkalkt water is goed om te gebruiken, want er blijft geen kalklaagje achter zoals bij gewoon kraanwater. Regenwater is een goed alternatief.
  • Reinig de zonnepanelen het liefst op een bewolkte dag. De panelen kunnen erg heet worden en het is veiliger in verband met hoge voltages die kunnen ontstaan.
  • Zet de zonne-installatie uit voordat je begint met schoonmaken.
  • Als u uw eigen panelen schoon maakt, zorg dan voor uw eigen veiligheid als u het dak op gaat.

Bij zonnepanelen die plat liggen of in een hoek van minder dan tien graden is het helemaal belangrijk om ze goed schoon te maken. Op deze panelen blijft het vuil namelijk sneller liggen. Bij schuin geplaatste zonnepanelen spoelt het regenwater voor een deel de panelen schoon, maar ook dan kan reinigen leiden tot een hoger rendement. 

Succes!