Zonne-energie kwam de afgelopen tijd negatief in het nieuws. De onzekerheid omtrent de salderingsregeling, zijn mijn zonnepanelen dan nog wel rendabel? Kan het stroomnet de hoeveelheid zonne-energie wel aan? Is er nog wel ruimte voor zonnepanelen? Wij beantwoorden graag deze vragen en vertellen u waarom zonne-energie aantrekkelijk blijft, nu én in de toekomst!

De groei van zonne-energie

Het aantal zonnepanelen in Nederland is het afgelopen jaar fors toegenomen. Zo heeft ruim één op de vier huishoudens op dit moment zonnepanelen. De stijgende energieprijzen stimuleerden huishoudens om zonnepanelen aan te schaffen. Een lagere energierekening en een kortere terugverdientijd zorgden voor een dusdanig hoge vraag naar zonnepanelen dat consumenten vaak een half jaar mochten wachten op installatie van een zonnestroomsysteem. Nu de markt is gestabiliseerd ziet men de 'cowboys' verdwijnen en blijven de gevestigde  installateurs die kwaliteit bieden én betrouwbaar zijn over om de vraag naar zonne-energie te behandelen.

De voordelen van zonne-energie

Zonnepanelen zorgen voor een lagere energierekening. De zonne-energie die u produceert en direct verbruikt, hoeft u niet meer af te nemen bij uw energieleverancier. Het overschot aan geproduceerde zonnestroom levert u terug aan het stroomnet. Daar kunt u nu nog volledig van profiteren met de huidige salderingsregeling. De afbouw van het salderen komt later aan bod.

Bent u van plan om na een aantal jaar te verhuizen? Dan bent u verplicht om een energielabel te hebben. Een energielabel geeft informatie over de energieprestaties van uw woning. Wist u dat zonnepanelen ervoor zorgen dat een energielabel vaak één tot twee stappen hoger uitvalt?

Zonnepanelen zorgen voor een waardevermeerdering van uw huis. Een gemiddeld zonnestroomsysteem zorgt al gauw voor een waardevermeerdering van €5.000,- tot €10.000,-. Daarnaast is het aantrekkelijk voor kopers aangezien de energiekosten omlaag gaan en de kans groter is op een hogere hypotheek als u gaat voor een duurzame woning.

De afbouw van de salderingsregeling

De startdatum van 1 januari 2025 is niet haalbaar. Ondanks dat nog niets definitief is vastgesteld omtrent de afbouw van de salderingsregeling mag de consument er vanuit gaan dat de afbouw wordt uitgesteld. Er zijn namelijk 16 maanden nodig om een wetsvoorstel te implementeren. Daarvoor zijn we nu al drie maanden te laat. Indien u nu kiest voor zonnepanelen heeft u uw zonnestroomsysteem daarnaast al terugverdiend voordat de salderingsregeling volledig afgebouwd is.

Een vol stroomnet

Als een woning te veel energie opwekt met zonnepanelen wordt het stroom teruggeleverd aan het stroomnet. De afgelopen jaren was er een enorme groei in het aantal zonnepanelen. Hierdoor raakt het stroomnet voller en is het mogelijk dat uw (micro) omvormers zich tijdelijk uitschakelen. In de toekomst is het mogelijk dit probleem te verhelpen met een thuisbatterij of efficiënter gebruik te maken van uw geproduceerde zonne-energie.

Profiteer van gratis stroom

De huidige terugverdientijd ligt rond de 4,5 jaar. Hier wordt rekening gehouden met de start van de salderingsafbouw in 2025. De kans is zeer aannemelijk dat de afbouw een jaar later van start gaat, waardoor u een extra jaar kunt profiteren van volledig salderen! Een zonnestroomsysteem gaat gemiddeld 25 jaar mee. Nadat u uw zonnestroomsysteem heeft terugverdiend geniet u dus van ruim 20 jaar gratis stroom!

Businesscase met de huidige salderingsregeling

Als voorbeeld gebruiken wij een zonnestroomsysteem met 9 Enphase micro-omvormers. De investering in dit systeem is €5.000,- en binnen 4,8 jaar terugverdiend. Als uitgangspunt gebruiken wij de huidige elektriciteitskosten per kWh van €0,37. De jaarlijkse stijging van energiekosten is 1%. De geschatte opbrengst in kWh per jaar is 2.848.  

"tabel met cijfers opbrengst en terugverdientijd zonne-energie""grafiek investering zonne-energie"

Bent u geïnteresseerd in zonnepanelen of heeft u nog vragen over de voordelen van zonnepanelen in uw situatie?
Onze adviseur, Lars, helpt u graag! 
Neem contact met ons op via 0318 757 888 of klik hier  om een aanvraag te doen.