De terugverdientijd is een veelvoorkomend begrip. De afgelopen tijd is de terugverdientijd langer geworden. Deels door gezakte energieprijzen, deels door terugleverkosten die energieleveranciers in rekening brengen. Wist u dat uw investering in zonnepanelen direct is terugverdiend zodra de zonnepanelen op het dak liggen? Hoe dit werkt, leggen wij graag aan u uit in deze blog.

Werking van een energielabel

Een energielabel geeft een indicatie van het energieverbruik van een woning. Dit gaat van A (groen, zeer energiezuinig) tot aan G (rood, niet energiezuinig). Hoe hoger het energielabel is, hoe lager uw energiekosten zijn. Duurzaamheid speelt sinds eind 2021 een grotere rol binnen de verkoopprijs van een woning. Een woning met een hoger energielabel is meer waard. Dit komt mede omdat de vraag naar woningen met een hoog energielabel in de afgelopen jaren is toegenomen, meldt het NVM. Lagere energiekosten, een toekomstbestendige woning en het comfort dat erbij komt kijken zijn een aantal redenen waarom de vraag is toegenomen.

Het effect van verduurzamen op uw energielabel

Uw energiekosten verlagen kan op verschillende manieren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan isoleren, overgaan op een warmtepomp, dubbel glas laten plaatsen of investeren in zonnepanelen. Elke stap die u zet binnen het verduurzamen van uw woning zorgt voor een hoger energielabel. De tabel laat zien hoeveel een woning in percentage stijgt als u van uw huidige energielabel overgaat naar een hoger energielabel, bijvoorbeeld door het aanschaffen van zonnepanelen. Gemiddeld gaat u met het aanschaffen van zonnepanelen twee stappen omhoog.

"Percentages waardevermeerdering energielabel tabel"

Rekenvoorbeeld verduurzamen met zonnepanelen

Als voorbeeld nemen we een woning met energielabel C met een WOZ-waarde van €300.000,-. Investeert u in zonnepanelen betekent dit dat uw WOZ-waarde met 5,0% stijgt. €300.000,- maal 1,05 = €315.000,-. Betaalt u voor een zonnestroomsysteem met 12 zonnepanelen €6.200,- euro houdt dit in dat uw woningwaarde met liefst €15.000,- stijgt en u direct uw zonnepanelen heeft terugverdiend.

Financiële voordelen met het Warmtefonds

Met de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds leent u geld tegen aantrekkelijke voorwaarden. Zo betaalt u geen afsluitkosten, betaalt u geen rente tot een verzamelinkomen van €60.000,- en mag u 100% van de rekening betalen.

Geldigheidsduur energielabel

Een energielabel is 10 jaar geldig. Het is verplicht om een energielabel te hebben als u uw woning gaat verkopen. Als het energielabel verlopen is dient u een nieuwe aan te vragen zodat alle informatie omtrent de energieprestaties actueel is. Wij raden u aan om na het verduurzamen een nieuw energielabel aan te vragen. 

Gratis energielabel

Benieuwd hoe u uw energielabel kan verhogen? Onze adviseurs staan voor u klaar. Daarbij ontvangt u tijdelijk een gratis energielabel bij een installatie van een zonnestroomsysteem. Neem contact op via 0318 757 888 of klik hier om een aanvraag te doen.