Netcongestie, wat houdt het in en wat betekent het voor u? Netcongestie wordt ook wel filevorming op het stroomnet genoemd. In deze blog wordt er uitgelegd wat netcongestie voor u betekent.
Het stroomnet in het kort
In Nederland zijn er drie niveaus van het stroomnet: hoogspanningsnet, middenspanningsnet en laagspanningsnet ook wel lichtnet genoemd. Dit is allemaal verbonden met elkaar. Het niveau waar huishoudens stroom van krijgen is het laagspanningsnet. Deze stroom komt vanuit de “transformatorhuisjes” die u vaak langs de weg kunt vinden. De transformatorhuisjes krijgen hun stroom vanuit het middenspanningsnet die verbonden is met het hoogspanningsnet. Hoe lager het niveau, des te lager de stroomcapaciteit van de kabels.
Wat is netcongestie
Netcongestie op het stroomnet werkt hetzelfde als een file op de snelweg. Tijdens de pieken op een dag is er meer verkeer waardoor het vast komt te lopen. Netbeheerders zijn druk bezig met het verzwaren van het stroomnet, echter door het personeelstekort duurt het langer dan verwacht. Als een woning te veel energie opwekt met zonnepanelen wordt het stroom teruggeleverd aan het stroomnet. De afgelopen jaren was er een enorme groei in het aantal zonnepanelen mede door de salderingsregeling. Hierdoor wordt op de pieken van de dag veel stroom teruggeleverd aan het middenspanningsnet. In sommige gevallen is het meer dan de capaciteit van het laagspanningsnet. Hier spreken we van netcongestie.
De gevolgen van netcongestie
Het capaciteit van het stroomnet zit rond de 230V, door het terug leveren van stroom gaat dit omhoog tot aan 253V. Daarna schakelen de micro-omvormers/optimizers de zonnepanelen uit vanwege veiligheidsredenen. Dit gebeurt op de piekmomenten van de dag. Indien dit gebeurt mist u van een aantal zonnepanelen stroom.
Mogelijke oplossingen
De twee mogelijkheden die wij kunnen aanbieden om het probleem te verminderen zijn als volgt. De eerste is een oost-west verdeling van de zonnepanelen. Middels deze manier verspreiden wij uw opgewekte stroom over de dag en voorkomen zo een piek in de middag. Een tweede mogelijkheid is het installeren van een thuisaccu. Met een thuisaccu slaat u uw eigen stroom op die u te veel opwekt tijdens de piek van de dag. Hierdoor schakelen de panelen niet uit wanneer het stroomnet vol zit, want het stroom gaat naar de thuisaccu. Verder zorgen thuisaccu’s ervoor dat u in de avond minder stroom hoeft te kopen van de energieleverancier.
MKB-bedrijven
Bij MKB-bedrijven kan er gebruik worden gemaakt van een vermogensbegrenzing. Hierbij wordt er een maximum vermogen ingesteld in de omvormer. Dit zal ervoor zorgen dat u tijdelijk minder kan terug leveren aan het stroomnet. Het voordeel hiervan is dat u een grotere installatie in één keer kunt laten installeren en pas later optimaal in gebruik nemen. U krijgt al extra stroom voor en na de piekmomenten door de grotere installatie en wanneer uw netbeheerder het stroomnet heeft verzwaard kunt u de begrenzing weghalen. Daarna kunt u ook tijdens de piekmomenten optimaal gebruik maken van uw installatie.
U heeft zelf ook nog een mogelijkheid om netcongestie tegen te gaan. U kunt stroomvreters zoals een wasmachine, droger of de vaatwasmachine tijdens de piekmomenten gaan gebruiken in plaats van in de avond. Dit zorgt ervoor dat het volle stroomnet van 253V weer langzaam omlaag gaat.
Bent u geïnteresseerd in een thuisaccu of heeft u nog vragen over wat filevorming voor u betekent? Onze adviseur, Lars helpt u graag!
Neem contact met ons op via 0318 757 888 of klik hier om een aanvraag te doen.