Veel sneeuw de afgelopen dagen! Heeft al deze sneeuw gevolgen voor uw zonnepanelen? Wees gerust: het verlies aan opbrengst door sneeuw op zonnepanelen valt meestal erg mee in Nederland. Het is niet nodig om de sneeuw weg te halen, de sneeuw zal er vanzelf afglijden als de temperatuur weer oploopt.

Door de sneeuw op de panelen kan het wel zo zijn dat uw systeem niet genoeg spanning genereert om op te starten. Dit is heel normaal! Zodra de sneeuw verdwijnt gaat het systeem automatisch ook weer werken.

Gratis schoonmaak

De sneeuw heeft ook een groot voordeel: de zonnepanelen worden namelijk gratis schoongemaakt! Het vuil dat op zonnepanelen ligt, vriest vast aan de koude sneeuw. Zodra de sneeuw naar beneden zakt worden de panelen mooi schoon.

Zonnepanelen in de wintermaanden

Ook in de wintermaanden leveren uw zonnepanelen stroom op. Zonnepanelen zetten namelijk niet alleen zonlicht om in energie, maar ook indirect licht wordt omgezet in zonne-energie. Natuurlijk blijven de zomermaanden de meest optimale maanden voor het opwekken van zonne-energie. Toch is het ook in de winter, wanneer het vriest, nog mogelijk om energie op te wekken van zonne-energie. De stroom die wordt opgewekt van oktober tot en met maart bedraagt toch nog zo’n 30% van het totaal aan opgewekte stroom.