Met de huidige energietransitie en de voordelen die zonnepanelen met zich meebrengen, zoals een waardevermeerdering voor uw woning en besparen op uw energierekening, is het voor veel huishoudens aantrekkelijk om te investeren in zonnepanelen. Het Warmtefonds biedt hiervoor een mooie kans om direct te profiteren zonder investering. In deze blog vertellen we u graag meer over het Warmtefonds, hoe dit in zijn werking gaat en komen we met een voorbeeld waarbij u direct ziet hoeveel u maandelijks bespaart.

Wat is het Warmtefonds

Het Warmtefonds is een initiatief in Nederland dat bedoeld is om huiseigenaren te ondersteunen bij het verduurzamen van hun woning. Een aantal jaar geleden is dit initiatief opgericht waarbij het geld komt vanuit de rijksoverheid, de Rabobank, ASN Bank, ING Bank en de Europese Bank. Het fonds helpt in de vorm van leningen tegen gunstige voorwaarden, zodat huiseigenaren energiebesparende maatregelen kunnen nemen. Het doel is om bij te dragen aan de energietransitie door woningen energiezuiniger te maken.

Hoe werkt het Warmtefonds

Het Warmtefonds is een financieringsmogelijkheid waarbij u tegen aantrekkelijke voorwaarden direct maandelijks kan besparen op uw energierekening. Het rentepercentage kan verschillen van 3,75% tot aan 4,20%. De hoogte van de rente ligt aan de looptijd van uw lening. Bij een verzamelinkomen minder dan €60.000,- betaalt u zelfs geen rente. Na het advies dat u van ons hebt gekregen kunt u met de offerte aankloppen bij het Warmtefonds. Zij beoordelen aan de hand van een aantal criteria of u voldoet om gebruik te maken van het Warmtefonds. Zodra zij akkoord zijn met de offerte kan de installatie plaatsvinden.

Wat zijn de criteria

Of u nu eigenaar-bewoner bent van een bestaande woning of deel uitmaakt van een VvE, het is belangrijk om te weten welke voorwaarden en vereisten er zijn voordat u een aanvraag indient. Hieronder beschrijven we de belangrijkste criteria voor particulieren en voor Vereniging van Eigenaren.

Het Warmtefonds beoordeeld uw particuliere aanvraag aan de hand van de volgende criteria:

  • Het gaat om een bestaande woning, geen nieuwbouw;
  • u moet eigenaar en bewoner zijn van de woning;
  • het leenbedrag is minimaal €1.000,- en maximaal €71.000,-;
  • de lening moet gebruikt worden voor energiebesparende maatregelen zoals zonnepanelen, warmtepomp, isolatie, thuisbatterijen, etc. en
  • u komt door de BKR-toetsing, waarbij de eisen soepeler zijn dan bij reguliere leningen.

De criteria voor een VvE ligt anders. Hierbij zit er een verschil voor VvE's tot 8 wooneenheden en VvE's vanaf 8 wooneenheden. Het Warmtefonds beoordeeld uw aanvraag voor VvE's aan de hand van de volgende criteria:

  • Het gebouw moet ouder zijn dan 10 jaar;
  • het leenbedrag is minimaal €25.000,- en maximaal €34.000,- per appartementsrecht;
  • de lening moet gebruikt worden voor energiebesparende maatregelen zoals zonnepanelen, warmtepomp, isolatie, thuisbatterijen, etc.;
  • de VvE Energiebespaarlening is een annuïtaire lening en
  • de rentevaste periode is altijd gelijk aan de looptijd van de lening.

Bespaar direct maandelijks met uw zonnepanelen

Uw zonnepanelen zijn direct terugverdiend zodra ze op uw dak liggen. Daarnaast gaat u er direct maandelijks op vooruit. We beschrijven een situatie waar een huishouden een verbruik heeft van 2500 kWh per jaar en hiervoor 8 zonnepanelen aanschaft via het Warmtefonds. Zonder zonnepanelen betalen zij €50,- per maand aan stroom. Met zonnepanelen betalen zij per saldo maandelijks niets aan stroom maar alleen aflossingskosten.

"Rekensom Warmtefonds besparen"

Benieuwd hoeveel u direct kan besparen zonder investering? Onze adviseurs staan voor u klaar. Neem contact op via 0318 757 888 of klik hier om een aanvraag te doen.