Kort gezegd is het mogelijk om zonnepanelen te installeren op een dakkapel met plat dak. Er zijn partijen die het standaard afraden, omdat het niet in elke situatie een goed idee is. Het is wel mogelijk als uw dakkapel hiervoor geschikt is. Dit is afhankelijk van de grootte van de dakkapel, de draagkracht van de dakkapel en de kwaliteit van de dak bekleding. We leggen het uit in deze blog!

Grootte dakkapel 

Om zonnepanelen op een dakkapel te kunnen plaatsen moet het dak natuurlijk groot genoeg zijn voor zonnepanelen. Een standaard paneel heeft een formaat van zo’n 100cm bij 165cm. U kunt hiermee inschatten of en hoeveel zonnepanelen er op uw dakkapel geplaatst kunnen worden.

U moet er rekening mee houden dat de zonnepanelen niet helemaal tot de rand geplaatst kunnen worden in verband met de wind.

Gewicht en ballast zonnepanelen

Uw dakkapel moet stevig genoeg zijn om de zonnepanelen en ballast te dragen. De dakconstructie van de zonnepanelen wordt verzwaard met ballast in speciale ballastbakken. Dit zijn vaak stenen of beton. Op deze manier staan de zonnepanelen stevig op het dak en zullen ze niet verschuiven bij harde wind.

Kwaliteit dak bedekking

De dak bedekking moet ook van goede kwaliteit zijn. Vaak wordt er bitumen gebruikt als dakbedekking op een dakkapel. Bitumen is ook wel bekend als roofing of dakleer en is een van de meest populaire dakbedekkingen voor platte daken. Dit komt door de relatief lage prijs en de lange levensduur. Bitumen gaat ongeveer 25 jaar mee, daarna moet het worden vervangen. Is uw dakkapel groot genoeg voor zonnepanelen, uw dakkapel stevig en het bitumen in goede staat? Dan kunnen de zonnepanelen op uw dakkapel! Is uw dakkapel niet geschikt voor zonnepanelen? Dan is het eventueel wel mogelijk zonnepanelen boven of naast uw dakkapel te plaatsen.

Installatie

Op een dakkapel kunnen zonnepanelen horizontaal, verticaal of oost-west geplaatst worden. Dit is afhankelijk van het oppervlak en de oriëntatie van uw dak. Meer weten?Klik hier

Is uw dakkapel geschikt voor zonnepanelen?

Benieuwd naar de mogelijkheden van zonnepanelen op uw dakkapel? Onze adviseurs kijken graag met u mee. Neem vrijblijvend contact met ons op via 0318 757 888 of klik hier om een aanvraag te doen.