Heeft u een plat dak? Een plat dak is erg geschikt voor zonnepanelen. In deze blog leggen we u uit waarom en informeren we u over de verschillende mogelijkheden van het installeren van zonnepanelen op een plat dak.

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen op een plat dak?

Zonnepanelen op een plat dak hebben verschillende voordelen:

  • Bij een plat dak kunnen we de ideale hellingshoek bepalen door de dakconstructie.
  • Vaak heb je op een plat dak minder last van schaduw op uw zonnepanelen. De panelen vangen dus meer zonlicht.
  • Zonnepanelen liggen meestal uit het zicht waardoor ze minder opvallen. Hierdoor kunt u kiezen voor minder mooie panelen met een witte backsheet. Daarmee wekt u uiteindelijk meer stroom op!

Hoe worden de zonnepanelen geïnstalleerd?

Er zijn verschillende mogelijkheden in montagesystemen op een plat dak. Wij werken veel met het montagemateriaal van Van der Valk en FlatFix Fusion. De zonnepanelen installeren we op een plat dak met een hellingshoek van 10 – 15 graden. Er zijn 2 manieren om zonnepanelen te installeren:

Landscape of portrait opstelling

Bij deze opstelling worden de panelen horizontaal of verticaal (afhankelijk van het oppervlak) gelegd. De panelen worden hierbij richting het zuiden en in lijn met het dak geïnstalleerd. Tussen de rijen panelen zit een afstand van 50cm. Dit voorkomt schaduwvorming door de ene rij panelen op de andere rij.  

Oost-west opstelling

Bij deze opstelling worden de panelen met de ‘ruggen’ naar elkaar toe geplaatst richting zowel het oosten als het westen. Door deze ligging krijgen de zonnepanelen mooi verdeeld over de dag zoninstraling. Daarnaast is deze opstelling soms handig omdat je de panelen dichter bij elkaar kunt plaatsen. Hierdoor passen er dus meer op het dak.

Ballast op het dak 

Om de zonnepanelen stevig vast te leggen op het dak wordt de dakconstructie van de zonnepanelen verzwaard met ballast in speciale ballastbakken. Dit zijn vaak stenen of beton. Op deze manier staan de zonnepanelen stevig op het dak en zullen ze niet verschuiven bij een zware storm.

Bij de ballastberekening wordt rekening gehouden met de hoogte van het platte dak en de omgeving (open of bebouwd), waar het huis zich bevindt (aan de kust is bijvoorbeeld meer ballast nodig) en de afstand tussen de panelen en de dakrand.

Is uw platte dak geschikt voor zonnepanelen? 

Benieuwd naar de mogelijkheden van zonnepanelen op een plat dak? Onze adviseurs kijken graag met u mee. Neem vrijblijvend contact met ons op via 0318 757 888 of klik hier om een aanvraag te doen.