Met de lente in aantocht en de zon die steeds krachtiger en langer schijnt is het hoog tijd om aandacht te besteden aan de reiniging van uw zonnepanelen. In deze blog ontdekt u of het al noodzakelijk is om uw zonnepanelen schoon te maken, waarom het reinigen van zonnepanelen voor een hoger rendement kan zorgen en hoe osmosewater kan bijdragen aan het optimaal schoonmaken van uw zonnepanelen.

Waarom zonnepanelen schoonmaken?

Zonnepanelen vangen gedurende het hele jaar zonlicht op om elektriciteit op te wekken. In de loop van de tijd kunnen stof, vuil, vogelpoep en andere verontreinigingen zich ophopen op het oppervlak van de zonnepanelen. Op lange termijn kan dit leiden tot een afname van de efficiënte en dus minder energieopbrengst. We raden aan om, indien nodig, zonnepanelen voor de start van de lente schoon te maken. Gemiddeld wekken uw zonnepanelen namelijk 33% van uw totale jaaropbrengst op in de lente. In 2024 loopt de lente van 20 maart t/m 21 juni!

Hoe vaak moet ik mijn zonnepanelen schoonmaken?

De eerste jaren hoeft u uw zonnepanelen niet schoon te maken. Zonnepanelen hebben namelijk een speciale coating waardoor er een afweerstotende laag op het paneel zit. Bij een goede regenbui spoelt het vuil zich vanzelf van het oppervlak af. Houdt hierbij rekening dat de zonnepanelen minimaal in een hoek van 20 graden moeten liggen. Ziet u na een loop van jaren een afname in de opbrengst? Dan kan het handig zijn om uw zonnepanelen schoon te maken.

Wanneer moet ik mijn zonnepanelen schoonmaken?

Na een aantal jaar is het mogelijk dat uw zonnepanelen een lagere opbrengst hebben. Ziet u veel vuil op het paneel zitten, of is er net een stormbui met Sahara zand geweest? Dan is het aan te raden om uw zonnepanelen schoon te maken. Het is verstandig om uw zonnepanelen ’s ochtends of ’s avonds schoon te maken. Wanneer het water te snel opdroogt kan dit namelijk voor vlekken zorgen. Daarnaast worden zonnepanelen warm door de zonnestraling, waardoor het overdag te warm kan worden om de zonnepanelen schoon te maken.

Hoe maak ik mijn zonnepanelen schoon?

Indien u overweegt om uw zonnepanelen schoon te maken geven wij graag een aantal tips. Allereerst is het van belang om uw systeem uit te zetten. Daarnaast raden wij aan alleen het dak te betreden indien dit veilig kan. Kan dit niet veilig? Neem dan gerust contact op met een bedrijf die dit voor u kan realiseren. Denk hierbij wel goed na of het de investering waard is. Wegen de kosten op tegen de verbeterde opbrengst?

Osmosewater

Bent u van plan om zelf uw zonnepanelen schoon te maken? Maak dan gebruik van osmosewater. Dit is gezuiverd water zonder kalk of nitraten. Zo worden uw zonnepanelen optimaal schoon en blijven er geen resten of strepen achter die de opbrengsten verminderen.