Er zijn 2 manieren om een zonnestroomsysteem te schakelen: parallel of serieel. De verschillen tussen deze twee leggen we uit in deze blog. Ook leggen we de voordelen uit per systeem zodat u erachter komt welk systeem het beste bij uw situatie past.

Serie geschakeld systeem

Bij een serie geschakeld systeem worden alle zonnepanelen aan elkaar door gelust. Ze zijn dus in één serie aangesloten. Een kabel aan het begin en aan het einde van de serie wordt aangesloten op de omvormer. Als één paneel minder functioneert door bijvoorbeeld schaduw of minder instraling van de zon, gaat dit ten koste van de opbrengst van alle andere panelen in de serie. Dit systeem is dus niet voor elke situatie geschikt.

Voordelen serie geschakeld systeem
Een voordeel van een serie geschakeld systeem is dat het qua prijs het voordeligste systeem is. Dit komt doordat er minder materiaal nodig is. Doordat er minder verschillende onderdelen in het zonnepanelensysteem zitten, zoals kabels en connectoren, ontstaat er minder weerstand. Dit zorgt ervoor dat het systeem minder verlies heeft. De energie kan zich hierdoor makkelijker verplaatsen door het paneel.

Parallel geschakeld systeem

Bij een parallel geschakeld systeem zijn alle zonnepanelen afzonderlijk aangesloten. Elk paneel werkt dus afzonderlijk van elkaar.

Voordelen parallel geschakeld systeem
Bij een parallel geschakeld systeem heeft schaduwval (of vuil) op één paneel geen invloed op de opbrengst van de rest van de panelen. Ieder paneel levert hierdoor zijn best mogelijke prestatie. Ook als een van de componenten kapot gaat, werken de andere componenten gewoon door. In de monitoringsapp kun je bij dit systeem de opbrengst van elk paneel apart uitlezen.  

We kunnen onderscheid maken tussen een systeem met optimizers of met micro omvormers:

Optimizers
Power optimizers worden onder elk paneel gemonteerd. De optimizers zorgen ervoor dat elk paneel zo optimaal mogelijk werkt. Hierdoor heeft schaduwval op een paneel geen invloed op de opbrengst van de rest van de panelen. De panelen worden afzonderlijk aangesloten op een centrale omvormer in huis. Deze optie is het voordeligst van de twee.

Micro omvormers
Micro omvormers worden onder elk zonnepaneel afzonderlijk geplaatst. Er wordt hierbij geen centrale omvormer in de woning geplaatst, maar het hele zonnestroomsysteem wordt op het dak geïnstalleerd. Dit type systeem is een goede optie als u zonnepanelen op meerdere dakvlakken wilt leggen (bijv. woning en schuur) of in de toekomst uw systeem wilt uitbreiden met meer panelen.

Welk systeem heb ik nodig? 
Benieuwd welk systeem het beste bij uw situatie past? Wij nemen graag alle opties met u door. Klik hier om u aan te melden voor een adviesgesprek.