Hoe was het weer in de afgelopen maand voor de zonnepanelen? Wat zegt dat over de opbrengst? En hoe verhoudt het zich tot voorgaande jaren?

Oktober was weer zo’n uitzonderlijk zonnige maand: Pas helemaal tegen het einde van de maand sloeg het weer om. Maar vóór die tijd: Heerlijk, met heel hoge temperaturen. Zo werd op 13 oktober zelfs meer dan 28 graden opgetekend door een meetstation van het KNMI.

Vergeleken met de voorgaande jaren steekt oktober 2018 er ook met kop en schouders bovenuit. De grafiek geeft het aantal zon-uren, gemiddeld over heel Nederland, weer voor de afgelopen 6 jaar. In 2018 waren er gemiddeld 175 zon-uren volgens het KNMI, en dat is een stuk hoger dan het langjarig gemiddelde van 113. Het is ook niet veel minder dan het aantal zon-uren van september 2018, want dat waren er 185.

Zonuren oktober 2013-2018

Opbrengst en zon-uren niet precies gelijk

Terwijl het aantal zon-uren in oktober 2018 gemiddeld 67% hoger was dan vorig jaar, betekent dat niet dat er ook 67% meer opbrengst uit de zonnepanelen is gehaald. De opbrengst hangt af van allerlei factoren, waaronder de invalshoek van de zon, de temperatuur, en de aanwezigheid van schaduw. 

Topjaar

Al met al is 2018 nu al een topjaar voor zonnestroom. Veel eigenaars van zonnestroom systemen hebben nu al de productie van de voorgaande jaren overtroffen, terwijl we nog een paar (weliswaar donkere) maanden te gaan hebben. En dat is allemaal pure winst, dankzij de zonnepanelen!