Hoe was het weer in de afgelopen maand voor de zonnepanelen? Wat zegt dat over de opbrengst? En hoe verhoudt het zich tot voorgaande jaren?

September 2018 was zonnig, volgens het KNMI: 185 uur zon tegen het langjarig gemiddelde van 143 uur. We moeten echter wel een heel aantal jaar terug in de tijd om een maand september te vinden die rond dat langjarig gemiddelde lag; de laatste jaren is september bijna altijd zonnig!

Onderstaande grafiek geeft het aantal uren zon gemiddeld over heel Nederland voor de maanden september van 2013 tot 2018. In september 2016 scheen de zon duidelijk extreem veel, daar kunnen we dit jaar niet aan tippen. 

Zonuren september 2013-2018 (1).png

 

Tropisch Maastricht

De meeste zon kwam voor in het zuiden: Zo telde Maastricht 205 uur zon en was het ook nog eens tropisch warm op de ongebruikelijk late datum van 18 september. Wat opvalt is dat het een paar weken later juist weer heel koud is, want de eerste nachtvorst is extreem vroeg gekomen dit jaar.

Het heeft in september niet veel geregend; alleen op 5 september viel er veel regen tijdens onweersbuien die vooral het westen en zuiden troffen. 

Herfst in het land 

Inmiddels is het duidelijk dat de herfst is aangebroken: Het wordt frisser en bovendien worden de dagen merkbaar korter. De opbrengst van zonnepanelen zal de komende manden daarom snel minder worden. Met nog drie maanden te gaan zijn we benieuwd op hoeveel zon 2018 uiteindelijk zal uitkomen.