Bij iedere energiemaatschappij kunt u uw opgewekte elektriciteit verrekenen met de elektriciteit die u afneemt van uw energieleverancier. Dit verrekenproces wordt 'salderen' genoemd. Deze mogelijkheid is belangrijk voor eigenaren van zonnepanelen. Er zijn momenten waarop u meer stroom opwekt dan u op dat moment verbruikt. Deze stroom kunt u terug leveren aan het energienet. Op andere momenten (bijvoorbeeld 's avonds) neemt u stroom af van het energienet omdat u niet genoeg zonne-energie produceert.

Met salderen kunt u de hoeveelheid stroom die u opwekt wegstrepen tegen de hoeveelheid die u afneemt. Hierdoor kunt u dus flexibel terugleveren aan het net en wordt uw jaarlijkse energierekening een stuk lager. Het voordeel van salderen ten opzichte van stroom los inkopen en verkopen, is dat er slechts energiebelasting (en voor particulieren ook BTW) betaald hoeft te worden over het netto aantal afgenomen kWh.

Rekenvoorbeeld

Stroomprijs per kWh ca. € 0,23
BTW per kWh ca. € 0,04
Energiebelasting (hoog) per kWh      € 0,11
Voordeel salderen per kWh ca. € 0,15 of 65 %


Limieten aan salderen

Bij wet zijn energiemaatschappijen verplicht om klanten (zowel particulieren als bedrijven) toe te staan tot 5000 kWh per jaar te salderen. Als u meer dan 5000 kWh wilt salderen, verschilt het per energiemaatschappij wat hier de mogelijkheden voor zijn. De meeste energiemaatschappijen betalen u vanaf 5000 kWh een kWh-prijs voor uw aangeleverde energie die lager ligt dan de prijs die de consument betaalt voor afname. Bij sommige energiemaatschappijen, zoals GreenChoice, krijgt u echter de volwaardige energieprijs voor uw extra stroom. Dit is bijzonder interessant voor grote producten zoals agrariërs.

Kijk hier voor de voorwaarden bij uw eigen, of een andere, energieleverancier.