De overheid is van plan om de salderingsregeling vanaf 1 januari 2025 af te bouwen. Zoals de plannen nu zijn, mag u vanaf 2025 minder salderen en bouwt dit jaarlijks af tot 2031.

Vanaf 2031 is het niet meer mogelijk om te salderen (zoals de plannen nu zijn). Maar ook als de salderingsregeling wordt afgebouwd, blijft investeren in zonnepanelen een goed idee.

Hoe werkt de salderingsregeling?

Uw zonnepanelen wekken stroom op zolang het licht is. Deze opgewekte stroom zal direct gebruikt worden voor uw apparaten in huis, oftewel overdag draait uw huis (meestal) volledig op uw eigen opgewekte zonnestroom.

Vaak produceren uw zonnepanelen meer stroom dan u op dat moment nodig hebt. De overbodige stroom levert u terug aan het elektriciteitsnet. Als het donker is wekken uw zonnepanelen geen stroom op, in dat geval koopt u de benodigde stroom van het elektriciteitsnet.

De salderingsregeling houdt simpelweg in dat u de hoeveelheid stroom die u afneemt van het net tegen hetzelfde tarief mag terugleveren aan het net. Verbruikt u 3.000 kWH, dan mag u 3.000 kWh aan het net leveren en worden deze bedragen tegen elkaar weggestreept (gesaldeerd). U betaalt per saldo nul euro.

Levert u meer stroom aan het net dan u afneemt, dan krijgt u daar een terugleververgoeding voor. De vergoeding ligt momenteel op ongeveer €0,09 per kWh.

Afbouw salderingsregeling

De afbouw van de salderingsregeling wordt stapsgewijs gedaan vanaf 2025. Waarbij ieder jaar een kleiner gedeelte gesaldeerd mag worden. Lees hieronder hoe de salderingsregeling vanaf 2025 verloopt.

Saldering tot 2025

Het oorspronkelijke plan van het Kabinet was om de saldering al vanaf 2023 af te bouwen. Maar dit is met 2 jaar uitgesteld om eigenaren van zonnepanelen meer zekerheid te geven over hun investering.

Salderen vanaf 2025

De regering wil de salderingsregeling afbouwen vanaf 2025. Let op: dit is een voorstel, de Eerste Kamer heeft nog aanvullende vragen gesteld. De kans lijkt aanzienlijk dat de overheid de volledige saldering laat doorlopen tot 2026 vanwege het feit dat het implementeren van een nieuw wetsvoorstel 16 maanden duurt. Hierdoor is 1 januari 2025 niet meer haalbaar. Hieronder ziet u hoe de planning nu is om de saldering af te bouwen.

In 2025 mag u nog 64 procent van de geleverde stroom salderen. Dit blijft zo in 2026. Daarna gaat het in kleinere stappen verder naar beneden. Vanaf 2031 is de salderingsregeling helemaal afgebouwd en ontvangt u alleen nog een standaard terugleververgoeding.

U krijgt dan de standaard terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je aan het stroomnet levert. Milieu Centraal rekent hiervoor momenteel met €0,09 per kWh.

"Salderingsregeling afbouw schema"