De salderingsregeling blijft (toekomstige) bezitters van zonnepanelen bezighouden. De afgelopen tijd was er veel onduidelijk omtrent het afbouwen van de regeling. Afgelopen dinsdag heeft de Eerste Kamer tegen het voorstel gestemd van demissionair klimaatminister Jetten om de regeling vanaf 2025 geleidelijk af te bouwen. Het plan was om vanaf 2025 geleidelijk af te bouwen waarbij de salderingsregeling in 2031 helemaal zou stoppen.

Wat houdt de salderingsregeling in?

De salderingsregeling is in 2004 in het leven geroepen als stimulans binnen de energietransitie. Bezitters van zonnepanelen mogen sindsdien teruggeleverde zonne-energie één op één wegstrepen tegen eigen verbruik. Nu Nederland voorop loopt op het gebied van geïnstalleerde PV-systemen vindt de overheid dat de salderingsregeling overbodig is geworden, het vooral geld kost, en het één van de oorzaken is dat het stroomnet overbelast raakt.

Gevolgen voor bezitters zonnepanelen

Nu de salderingsregeling blijft bestaan betekent dit voor bezitters van zonnepanelen dat zij het recht behouden om teruggeleverde energie één op één weg te strepen tegen eigen energieverbruik. Een investering in zonnepanelen blijft daarom de komende tijd aantrekkelijk voor veel huishoudens dankzij een kortere terugverdientijd. De regeling zal op korte termijn niet veranderen. 

Redenen om tegen de afbouw van de salderingsregeling te stemmen

De partijen die tegen het voorstel hebben gestemd geven verschillende redenen. Het eerst punt is dat men nog geen goed alternatief ziet als de regeling is afgeschaft. Daarnaast vragen zij zich af wat de consequenties zijn voor huurwoningen. Zijn zonnepanelen nog wel interessant voor verhuurders als de regeling is afgeschaft? Ook vinden de partijen dat zonnepanelen nu net bereikbaar worden voor mensen met een laag inkomen, en is dit niet het moment om de subsidie af te schaffen.

Verdien uw zonnepanelen terug voordat de salderingsregeling is geëindigd!

Investeert u nu in zonnepanelen dan heeft u uw investering ruim op tijd terugverdiend voordat de regeling is beëindigd. Zodra de regeling is afgeschaft is het zaak om uw verbruik over een dag slim in te delen, waarbij zo veel mogelijk geproduceerde stroom direct de huishoudelijke apparaten in gaat en u zo weinig mogelijk teruglevert aan het stroomnet.

Vragen of twijfels omtrent zonnepanelen en de salderingsregeling? Neem contact met ons op! Onze adviseur, Thomas, helpt u graag!

Neem contact met ons op via 0318 757 888 of klik hier om een aanvraag te doen!

"Adviseur zonnepanelen EnerSolar zonne-energie"