Met dit doel worden af en toe landelijke of lokale subsidieregelingen ingesteld. Hoewel zonne-energie zonder subsidies voor iedereen een rendabele investering is, kunnen subsidies de kosten flink beperken.

 

Particulieren

Duurzaamheidslening

Enkele gemeenten geven hun inwoners subsidie om de overstap naar zonne-energie te stimuleren. Zo’n regionale Duurzaamheidslening bedraagt minimaal €2.500 en maximaal €25.000 met een looptijd van 10 of 15 jaar. De rente over de Duurzaamheidslening kan ook nog eens worden afgetrokken van de belasting, wat extra voordeel oplevert. De hoogte van de subsidie en de voorwaarden die hieraan verbonden zijn, verschillen per gemeente. Controleer hier wat jouw gemeente doet om de overstap naar zonnepanelen extra aantrekkelijk te maken. Klik hier voor meer informatie over de duurzaamheidslening.

Duurzaamheidslening gemeente Veenendaal

 

 

Bedrijven en instellingen

Ondernemingen en organisaties kunnen gebruik maken van de regeling Stimulering Duurzame Energie (SDE+) van de landelijke overheid. Als een organisatie meer dan (of) 15 kWp hernieuwbare energie opwekt komt deze in aanmerking voor subsidie per geproduceerde kWh (tot 15 cent per kWh). Hierdoor wordt het prijsverschil tussen het afnemen van grijze stroom (voordelig voor bedrijven) en het opwekkern van groene stroom gecompenseerd. Op 13 maart is de eerste fase van de SDE+ subsidie opengesteld, zie de website van Agentschap NL.

Voor bedrijven zijn er echter ook andere belastingvoordelen waarmee uw investering voor een groot deel door de fiscus wordt betaald.